Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Boterkoek recept van Abel

10 Nov 2021

Een van Abel z’n specialiteiten is boterkoek. Dit bakte hij vroeger al in de bakkerij, vervolgens op locatie De Kokerij in Oostvoorne waarbij hij gasten een stukje aanbood bij de koffie of bij het nagerecht en inmiddels voor Abel Bakt. Dat Abel z’n specialiteit boterkoek is zal je dus vast niet zijn ontgaan. Maar wat zijn nou eigenlijk zijn tips en tricks? Abel deelt zijn geheimen met jou! Zo gaat het jou ook lukken om thuis een lekkere boterkoek te bakken

 

Het begint met de ingrediënten voor boterkoek

Niet geheel verrassend gaat het bij een goede boterkoek om goede ingrediënten. Zorg er dus voor dat je een goede roomboter hebt van de juiste kwaliteit. 

 

Je kunt de boterkoek bakken in een brownievorm of een cakevorm wanneer je deze thuis hebt liggen. Let erop dat je geen springvorm gebruikt (zo eentje waar je appeltaart mee maakt) want door de hoeveelheid boter kan dit door de vorm gaan lekken. En dat is natuurlijk zonde.

 

Ingrediënten boterkoek

  • Voor het deeg
  • 250 gram bloem
  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt

 

Verwarm je oven voor op 175 c. Vet een bakvorm in met boter en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Zo blijft de boterkoek na het bakken niet aan je bakvorm plakken. Je kunt ook een ronde bakvorm gebruiken. 

Doe alle ingrediënten die je nodig hebt voor het deeg in een kom en meng het. Doe het deeg in de bakvorm en druk het stevig aan totdat het deeg plat is. Tip: je kunt dit doen met je handen of met de achterkant van een natte lepel. Probeer de bovenkant zo glad mogelijk te krijgen. Vervolgens bestrijk je het deeg met een losgeklopt ei en kun je er een leuk motiefje in snijden (Abel houdt zelf van bokjes maar laat hier vooral je creativiteit gaan!). Het motiefje dat je in de boterkoek snijdt zul je straks terugzien na het bakken en zorgt voor een speels effect.

Het ligt eraan hoe plat (en groot) de boterkoek is en ook elke oven is verschillend. De tip is dan ook om vooral te kijken naar je koek en ‘m goed in de gaten te houden. Gemiddeld bak je de boterkoek in zo’n 30 minuten totdat de bovenkant mooi bruin is. Je zult in de oven zien dat de boterkoek bubbelt en ook nadat je ‘m uit de oven haalt er erg slap uitziet maar geen zorgen: de boterkoek stijft vanzelf op wanneer je ‘m af laat koelen.

Laat de boterkoek een kwartiertje rusten en haal ‘m vervolgens uit de bakvom. Laat voor het eten de boterkoek 6 uur afkoelen. Je kunt ‘m in de koelkast bewaren (wat zorgt voor een krokante, wat hardere koek) of op kamertemperatuur buiten de koelkast. Buiten de koelkast zorgt de kamertemperatuur ervoor dat de koek wat zachter en smeuïger is. 

Wij zijn erg benieuwd wat je van dit recept vindt. En wat zijn jouw boterkoek-tips? We lezen ze graag!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »